Перфектната кремълска буря подхвана руските магнати

Олигарсите се страхуват, че натискът върху бизнеса им едва сега започва
Обновена: 14 яну 2023 21:46 | 14 яну 2023 19:52, Красимир Ангелов
644
Перфектната кремълска буря подхвана руските магнати
Снимка: БГНЕС

Докато президентът на Русия Владимир Путин е напът да навлезе във втората година на войната в Украйна, задълбочаващата се милитаризация на руската икономика подхранва страховете сред бизнес елита на страната, че натискът върху техните компании едва сега започва.

Правителството вече обмисля "еднократни" данъци за някои големи фирми, за да помогне за увеличаване на приходите, намалени от затягането на международните санкции, пише в свой анализ Bloomberg. Магнати широко коментират, че очакват Кремъл да увеличи исканията за пари в брой.

Военновременните закони също така дават на властите широки правомощия да диктуват операциите на компаниите - от това какво се произвежда до това колко трябва да струва.

Със засилването на публичните призиви олигарсите, които не са достатъчно ентусиазирани в подкрепата си за инвазията, да бъдат лишени от активите си, някои от най-богатите хора в Русия сега се притесняват, че притежанията им могат да бъдат конфискувани и прехвърлени на техни съперници, смятани за по-лоялни на режима на Путин, или дори национализирани, според запознати.

Публичните уверения на Кремъл, че бизнес интересите ще бъдат зачетени, звучат напразно, тъй като вниманието на руския президент е насочено към войната, а не към бизнеса, коментират източници на медията, като говорят при условие за анонимност поради страх от отмъщение.

Нарастващите страхове подчертават как инвазията, която Кремъл очакваше да се увенчае със светкавична подкрепа, се превърна в кампания без край, която трансформира необратимо всички аспекти на руското общество. Т.нар. „дивидентни аристократи“ – магнати, които през последните години живееха богато с огромните печалби от компаниите си, изчезват, казват източниците на медията.

Големият бизнес ще трябва да изпита същия шок, когато войната удари дома, както и останалата част от страната, според човек, близък до Кремъл, пожелал анонимност. Въпреки че Путин се противопоставя на широкоразпространената национализация като неуспешна стратегия, времето, когато олигарсите можеха да се възползват от предимствата на високите цени на суровините, отмина. Военното време изисква жертви от всички, коментира източникът на медията.

Това отношение кара някои магнати да се страхуват, че бизнес перспективите стават много по-мрачни Някои ръководители са поръчали поверителни проучвания за опита на големия бизнес в ситуации, за които се притесняват, че вероятно ще се окажат аналогични: режимите преди Втората световна война в страните от Оста като Италия, където някога мощни индустриални гиганти в крайна сметка бяха поети от държавата и подчинени изцяло на военните усилия. Други правят паралели с мобилизирането на германските корпоративни гиганти при нацистите.

Бюджетният дефицит вече нараства, тъй като разходите за войната се увеличават, а санкциите и други ограничения намаляват приходите. „Това до известна степен е мобилизационен бюджет“, коментира София Донец, икономист в Renaissance Capital. Дори с измененията в бюджета се настоява за увеличение на данъчната тежест, макар че още не е ясно кога ще се случи това, пояснява тя.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


644
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
179, те щото пък руснаците не пуснаха Т90М. Нали се сещаш, че военната промишленост на Русия не спа една година в очакване да се изразходят старите запаси. Да не говорим, че вече украинците не успяват да вдигат и въздушна тревога в Киев, преди да са поразени няколко обекта. Никой не спи тая една година, а се въоръжава с нови оръжия.
165
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви военни закони? В Русия не може да се действа по военни закони, щото Русия не е във война. Това е "специална военна операция" затова граждани съдят правителството в Кремъл за мобилизацията. Щото не можеш да мобилизираш, ако не си обявил война. Но Путин не се интересува от закони, никога не се е интересувал. Щото полония също не е законен метод за разправяне с опозицията.
164
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо, Путин не е жив, има двойници с латексови маски. Второ, по 500 до 700 руснаци загиват в денонощие без да напредват. Украинците събират бронетехника. Чалинджър 2 е издържал на 70 изстрела от ръчен гранатомет през войната в 2003. Ще има и Гепард 2, ще има и Брадли, ще има и други танкове и БТРи и БРДМи. Ще се повторят офанзивите както при Харков и Херсон, но тоя път ще е още по неочаквано и по тежко за руснаците.
163
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес, утрепахте се да бълвате проамериканска пропаганда, но ви се връзват само тези, които вярват на телевизора и на вас. Има много други източници на информация, стига човек да търси, да чете и да мисли.
162
6
 
12
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Всичко принадлежи на държавата.
161
20
 
31
 
! Отговори
toti преди 1 година
И майка си да търсите няма да се спасите,нещастници.... проклети да сте с вашия ,,вожд''ще горите в ада рано или късно ...Бог няма да ви остави на мира !!!!Колко още деца и синове трябва да умрът за да се спрете и разберетеКОИ СТЕ ВИЕ АЛООООО!!!
160
42
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
159
8
 
20
 
! Отговори
Считам, че преди 1 година
До Дивергент - до някаква степен има маааалко истина в това, което си се опитал да надраскаш. Забравяш обаче един съществен факт - мерките засягат индивидите, които действат в интерес на и под протекцията на руша, и същевременно в ущърб на суверенитета и целостта на родината си Украйна. Предателите заслужават всичко, което Киев е предприел срещу тях, че дори и повече. А мобилизация, с цел противопоставяне на агресия, се предприема от всеки нормален държавник.
158
13
 
29
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Мордор ке падне
157
6
 
29
 
! Отговори
Чета и си мисля преди 1 година
Държавни олигарси се притесняват за бизнеса си - тотален оксиморон в тотално оксиморонна форма на държава (разбирай - Руша). По-правилната теза трябва да е - олигарсите в руша се притесняват за живота си и за този на своите близки.
156
38
 
28
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Сега ако си таъв защитник на демокрацията напиши статия за аукрайна и Зеленски. Тази Демократична страна, която 8 години тероризира част от народа си, което граничи с геноцид. Държавата която забрани противниковите партии. Страна която забрани неправилните медии. Страна която мобилизира всичките си граждани, които не са успели да избягат. Държава която конфискува активите на своите олигарси.
155
23
 
40
 
! Отговори
Росия потъва преди 1 година
Жужето проваля русия о всички линии
154
36
 
31
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Отново пропагандна статия. То Путин умираше няколко пъти. Ракетите на Русия свършваха до дни. Руснаци бягаха от мобилизация. Преврат до дни в Русия. Каква е действителността: Русия постоянно увеличава ракетните удари. Мобилизирани са около 1% от руснаците и с тях освобождава мирни граждани от украинските терористи. Запада конфискува активите на руските олигарси. По точно ги открадна. Украйна и спонсорите им губят войната и се чудят как да ви излъжат с подобни статии.
153
6
 
7
 
! Отговори
И ся ко? преди 1 година
Плана "Ледокол 2" как върви?Ще има ли световен камунизъм?
152
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй нар. дивидентни аристократи магнати-олигарси, които през последните години живееха богато с огромните печалби от компаниите си, никъде не са изчезнали. Хегемонът, на когото се кланяха и безрезервно служеха, им конфискува сметките, яхтите и имотите на запад. Руската власт им спря изходящия поток на парични средства към офшорните зони. Днес им е трудно. Да ги ожалиш.
151
6
 
29
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Е, па всеки който не е с народа си, е против народа си! На руските "олигарси" кът не им харесва, да си търсят друг народ и друга държава!
150
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна поне има кой да даде заеми. На *** кой ще даде, като знаят, че нема пари? Аааа сетих се. Някой ручки олигарх ще падне от балкона и ще му приватизират кинтите.
149
3
 
11
 
! Отговори
Венгд преди 1 година
жалко коментари не виждам плач че се избиват братя! Малки деца без дом старци бащи и майки не могат да учат работят и живеят нормално!Къде е държавата тогава разрушения и много желаещи да се бият за пари!
148
61
 
31
 
! Отговори
Клопката преди 1 година
Украинците сами са виновни за трагедията си. Ако бяха по-умни, можеха да се възползват от близостта си с Русия и да живеят добре, балансирайки между изтока и запада, без да дразнят и предизвикват съседа си. Заслепени от ненавистта си към руснаците, те не забелязаха как влязоха в капана на новите си "приятели". Сега са в безизходица. Държавата им е съсипана и вероятно вече разбират, че никога няма да могат да си върнат огромните дългове за помощта, която така охотно им предоставят от запад.
147
6
 
42
 
! Отговори
Иванушка преди 1 година
Най-голямата грешка на Путин е създаването и толерирането на върхушката от олигарси. Сега трудно ще им отнеме милиардите и привилегиите. Те и ще го свалят от власт, по един или друг начин. При едно нормално управление в тази огромна страна с неизброими природни богатства и при справедливо разпределение на благата, така, както са обещавали навремето партийните функционери, в Русия можеше да има такова всеобщо благоденствие, на което цял свят щеше да завижда.